Amerikansk cookie med choklad och kola

IMG_4916-0

12–14 bitar

200 g mörk choklad (spar ca 4 bitar till garneringen)
100 g Chokokola (som Dumle men glutenfri)
175 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl glutenfri mjölmix (Finax röda)

Garnering
ca 4 bitar choklad, grovhackad
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär kolan i bitar.

2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och mjöl. Blanda ihop allt till en deg.

3. Blanda ner choklad och kola. Rör ihop allt till en smulig deg.

4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 34–38 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Receptet fann jag här men har gjort om det lite så att det skulle bli en glutenfri kaka med lite mindre socker.

(Tänk på att använda glutenfritt ströbröd och havregryn och kolla så att kolan och chokladen också är glutenfria)

Lämna en kommentar